Kan du kende forskel på en krokodille og alligator

Det kan være lidt svært at se forskel, men der er faktisk en række forskeligheder mellem en alligator og en krokodille. Dem kan du læse mere om i nedenstående, hvor vi sætter fokus på krokodille vs. alligator, så du kan blive klogere på området.

Krokodilleordenen

Alligatorer er en del af krokodilleordenen, der består af i alt 24 arter. Alligatorer lever i ferskvand, mens krokodiller primært lever i saltvand. Der findes en amerikansk og en kinesisk alligator, mens krokodiller også lever i Australien og Afrika. Generelt kan man sige fra at alligatorer er mindre aggressive end krokodiller.

Så størrelsesforskel

Størrelsen er blandt de mest markante forskellige mellem krokodiller og alligatorer. Langt de fleste krokodiller er større end alligatorer. Salvandskrokodillen kan veje helt op til 1000 kg og kan blive helt op til 7 meter lange! Alligatorer bliver højst 4,5 meter lange, og vejer meget sjældent over 250 kg. Så størrelsen er en meget markant forskel, men det kan alligevel godt være svært at se forskel på afstand.

Farveforskelle

Der er også forskel på farven på krokodiller og alligatorer. For krokodiller er mere lyse end alligatorer. De lever ofte i åbne områder, og er grå, grønne eller brune i lyse nuancer. En alligator opholder sig mest i floder og søer, og derfor er farven tilpasset, så den kan gemme sig i mudderet og underlaget, og er derfor mere mørkegrønne og nogengange sorte.

Stor forskel i levealder

Der er ret stor forskel i lavealderen hos alligatorer og krokodiller. En krokodille variere fra 25 år og helt op til 70 år. Enkelte eksemplarer, der har levet i fangeskab, er blevet helt op til 100 år. Alligatorer lever typisk mellem 30 og 50 år, men de i fangeskab er blevet registreret op til 70 år.

Forskelligt temperament

Alligatorer og krokodiller har forskellige temperamenter. Krokodiller er de mest aggressive, og bryder sig ikke om at blive forstyrret. De angriber ofte og kan ovenikøbet gå efter mennesker. Det er meget sjældent der er registreret angreb fra alligatorer mod mennesker. For alligatorer er mindre aggressive, og det er typisk hvis deres unger eller æg er truet, at de angriber.

Forskellige slags tænder

En alligators kæbe er bygget til at kunne knuse et bytte. Derfor er tænderne ikke spidse men kegleformet. Hos en krokodille er tænderne mere spidse og skarpe, så de kan rive deres bytte i stykker. Krokodiller har generelt en større bidstyrke end en alligator.

Forskellige snuder

En måde at se forskel på en krokodille og en alligator er at kigge på snuden. Krokodiller har spidse snuder formet som et V, mens alligatorer har mere U-formet og brede snuder.

Lever forskellige steder

Der er ret stor forskel på hvor en alligator og en krokodiller lever. Krokodiller lever primært i saltvand, altså åbent vand men også floder og kanaler og lignende. Alligatorer lever i sumpområder og moser plus langs floder og søer. Så du kan være ret sikker på om du møder en alligator eller en krokodiller, når du er bevidst på hvor du opholder dig.

Skriv et svar