Er du en af dem, der overvejer at få høns? Så er det vigtigt, at du sætter dig ind i hvad hønsenes behov er. Du kan ikke fodre hønsene med hvad som helst, da de har et bestemt behov, der skal dækkes. I gamle dage var det meget normalt at fodre hønsene med køkkenaffald, men i dag er det vigtigt, at foderet er afbalanceret i forhold til foderets bestanddele af aminosyrer med mere. Hønsefoder kan fås i mange varianter, så tjek markedet ud for hvad der findes og find et foder, der passer godt til dine høns.
Dette består hønsefoder af:
Hønsefoder kan fås som voksenfoder, startfuldfoder, fuldfoder og tilskudsfoder. Derudover kan man supplere med standskaller til æglæggende høner, da disse har brug for det i forhold til at gøre æggeskallen endnu stærkere. Det er vigtigt, at foderet er korrekt afbalanceret i forhold til næringsstoffer, da dette sikrer, at dyrene fungerer optimalt. Samtidig giver det hønsene energi, så de kan vokse rigtigt og i sidste ende være produktive. Det er vigtigt, at dyrene får en god mættende fornemmelse i maven. Det er med til, at de fungerer godt. Høns og kyllingers behov er forskelligt og derfor indeholder deres foder ikke helt det samme. De vigtigste komponenter for kyllinger er korn, sojamel, mineraler og vitaminer. Kyllingernes behov vil naturligvis ændres i takt med at de vokser. Høns har hovedsageligt brug for hvede, majs, protein samt fedtstoffer. Hvede er med til at hønens æg for en gul blomme, imens protein giver en god mæthedsfornemmelse. Derudover er fedtstoffer med til at give hønsene noget mere energi samtidig med, at det bidrager til gule æggeblommer. Høns skal gerne have adgang til grønt hele døgnet rundt, så de hele tiden har noget, som de kan spise. En mættet høne er lig med en glad og produktiv høne, så sørg for, at dine høns får den rette fodersammensætning.
Økologiske høns:
Nogle hønseejere vælger at få økologiske høns og vil dermed kun fodre med økologisk hønsefoder. Det er mere begrænset hvad man kan få af hønsefoder til økologiske høns i forhold til almindelige høns. Reglerne er også lidt skrappere i forhold til hold af dyrene. Hvad man kan fodre med afhænger også af, hvad hønsene har af muligheder. Hvis hønsene f.eks. har mulighed for at skrabe i jorden, så kan man sagtens give dem økologiske hvedekerner, som de kan spise. Derudover er det meget normalt at give hønsene adgang til grønt, så deres maver har noget at arbejde med. Mange økologiske hønseejere vælger i sidste ende at lave deres eget hjemmelavet hønsefoder, som typisk består af bl.a. salt, muslingeskaller, byg, havre og hvede. Der er normalt også tilsat nogle køkkenrester, som er med til at tilføre hønsene protein.