Hvilke spillere må bruge harpiks og hvorfor?

Det er ikke alle, som må bruge harpiks når de spiller håndbold – og med god grund. Først og fremmest siger både DGI og den håndboldunion som har ansvaret for landets håndboldturneringer, at du ikke må bruge harpiks, hvis du træner eller spiller i en børnerække der er fra U12 og nedad.

Derudover er det ikke sundt for de andre børnerækker, at bruge meget harpiks, og det opfordres derfor også af DGI, at begrænse harpiksforbruget så meget som muligt. Der kan ligeledes være enkelte haller, som ikke tillader at man spiller med harpiks, da det er for dyrt at fjerne fra gulvet, ligesom at det kan være med til at ødelægge en hel del, inde i en hal.

Alle over U12 må bruge harpiks

Når dit hold er kommet over U12, må de begynde at bruge harpiks. Du som træner har dog et ansvar for, at de ikke kommer til at bruge alt for meget harpiks i starten. Når de starter ud med at bruge harpiks, vil huden på deres hænder og fingre ikke være hærdet, og du kan derfor komme ud for at der er mange vabler.

Der kan ligeledes opstå uenigheder om brug af harpiks, når i er ude og spille mod andre hold, og hvis dine spillere aldrig har været vant til harpiks, vil de få en hård tid mod et hold der bruger harpiks. Du bør derfor vænne dem til at bruge lidt harpiks – både for deres egen skyld, så de ikke får vabler når de er ude og spille ved andre, men også fordi at der kan være store fordele ved at bruge harpiks som hold.

Ved at få lov til at spille med harpiks, kan i have lettere ved at præciserer jeres afleveringer, ligesom at i ikke vil komme til at tabe bolden lige så mange gange, som i ellers ville have gjort.

Screenshot_2

Harpiks koster penge

En anden grund til at begrænse harpiks, eller helt at lade være med at bruge harpiks, er at det er dyrt. Enhver sportshal som tillader at man spiller harpiks, bør stille harpiks til rådighed for deres spillere. Dette kan hurtigt blive dyrt, særligt når vi kommer op i de ældre rækker, hvor det er smart og sejt at bruge meget harpiks.

Når man tilbyder harpiks til sine spillere bør man ligeledes sørge for at have noget klar til børnenes vabler. Får de først vabler af harpiksen, vil der ikke gå lang tid før de har store vabler, medmindre at der er blevet gjort noget ved dem.

Undgå skænderier med forældre

Alle sportsklubber har prøvet at få skæld ud af spillernes forældre, simpelthen fordi at de ikke gider at have pletter på tøjet af harpiks. I bør derfor som klub melde ud, om i har tænkt jer at spille med harpiks, eller om i helt dropper alt det med harpiks.

Hvis du som træner har prøvet at høre på en forældres forargelse, kan du gå til bestyrelsen og kræve at de skriver det ind på klubbens hjemmeside, at der bliver spillet med harpiks i deres klub. Selvom at der er rigtig mange som forbinder harpiks med håndbold, er det ikke alle som synes at deres barn skal spille med det.

Skænderier kan ligeledes have en effekt på barnet, da barnet måske vil blive nød til at skifte klub, hvis det ikke står klart nogle steder at man må bruge harpiks hos jer. Derudover bør i ligeledes sørge for at have noget harpiksfjerner klar, således at det værste bliver taget når børnene forlader salen. Dette koster ligeledes penge, og kan have en stor effekt på jeres klubs økonomi.